Saturday, March 12, 2011

Etli Kuru Fasulye

DSC_9307-2

Çok uzun zamandan beri canım kuru fasulye pilav çekiyordu. Malzemelerim olmasına rağmen bir türlü yapmaya fırsat olmadı. Sıkıntı fasulyeyi bir gün önceden ıslatmak gerekiyor o yüzden hadi şimdi yapayım diyemiyorsun. Ama ben bugün dedim, 3 saat beklettim ılık suda, gayet de yumuşacık oldu. Pişme süresi biraz daha uzadı tabi.

Tarif tamamen canım teyzeme aittir. Onunkinden güzel olmadı ama doğru fasulyeyi bulduğum zaman çok iddialı bir şekilde karşısında olacağım.

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye*
  • 200gr kuşbaşı et (pastırma veya sucuk da olur)
  • 2-3 soğan(ince doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı salça (domates+biber)ya da domates püresi
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber

Kuru fasulyeleri bir gece önceden ılık suyla ıslatın. Ertesi gün suyunu döküp çeşme suyuyla yıkayın. Tencereye eti koyup üzerine yarım çay bardağı soğuk su koyun kısık ateşte 10-15dk pişirin. Suyunu çekince (etler pişmeye yakın)sıvıyağ ve hemen soğanı koyun, soğan pişince domatesi ve salçayı ekleyin. Kuru fasulyeyi ekleyin 5dk karıştırın sonra fasulyenin üstünü kapatacak şekilde kaynar su ekleyin. Sarımsağı katın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın 30dk pişirin. Arada suyunu kontrol edip kaynar su ilave edin. Tuz, karabiber, pul biber ekleyip fasulyeler dağılmayana kadar pişirin.Yaklaşık 60dk sürüyor fakat fasulyenin cinsine göre değişir, benimki 90dk sürdü. Arada tuzunu biberini tadıp ayarlayın. Afiyet olsun.

*Ben burada “great northern beans” kullandım, çok güzel oldu, bizim şeker fasulyeye benziyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye’dekiler genelde “white kidney beans”.

No comments:

Post a Comment